Wat is een E-Zone?

De E-Zone op Curaçao

Een E-Zone is een door de overheid van Curaçao aangewezen terrein of gebouw van waaruit diensten kunnen worden verricht of handelingen met goederen kunnen plaatsvinden. Binnen deze zones gelden heel gunstige belastingfaciliteiten.

  • Er bestaan twee soorten E-Zones: diensten E-Zones en goederen E-Zones.
    Bedrijven die gevestigd zijn in de goederen E-Zones zijn meestal internationaal georiënteerde vennootschappen, die Curaçao als doorvoerland gebruiken. De goederen ondergaan handelingen, waarna ze vervolgens worden doorgezonden naar andere landen.
  • In de diensten E-Zones zijn voornamelijk vennootschappen gevestigd, die diensten aan het buitenland aanbieden via het internet. Het gaat hier meestal om handels- en handelsondersteunende activiteiten, die ruim gezien mogen worden. Maximaal 25% van de omzet mag gegenereerd worden door binnenlandse transacties. Op de winst, die met deze binnenlandse transacties gerealiseerd wordt, is de normale winstbelasting van 34,5% van toepassing. De buitenlandse winst wordt belast met 2%. Dit laatste maakt de E-Zone zo interessant.

In de meeste gevallen zal een Stichting Particulier Fonds (SPF) optreden als oprichter van de E-Zone vennootschap, waardoor deze SPF enig aandeelhouder is. De trustmaatschappij treedt op als bestuurder. Na aftrek van de 2% vennootschapsbelasting komt 98% dividend beschikbaar voor de aandeelhouder, de SPF. Het bedrag kan belastingvrij aan de SPF uitgekeerd worden.

Uw bedrijf in de E-Zone

Om als bedrijf van de lage 2% belastingheffing te kunnen profiteren moet het bedrijf de E-status verwerven en vervolgens binnen 6 maanden vestigen in een van de erkende E-Zones. De E-Zone vergunning wordt aangevraagd door de exploitant van de E-Zone binnen welke het bedrijf zich wil vestigen. Vestiging kan door middels van een kantoor in de E-Zone of door plaatsing van een eigen server met daarop software.
Om als E-Zone bedrijf op Curaçao te kunnen opereren is in de meeste gevallen een dedicated webserver nodig. Vaak zijn dit soort servers grote snelle computers die veel onderhoud behoeven en veel dure bandbreedte nodig hebben. Voor een kleiner bedrijf is dit echter vaak niet nodig. Er zijn ook kleine dedicated webservers, die weinig onderhoud behoeven en slechts weinig bandbreedte nodig hebben. Vooral de maandelijkse kosten van deze servers zijn dus een stuk lager.
Zowel voor de grote dedicated webservers als de kleine dedicated webservers kunt u bij ons terecht. Vraagt u vooral vrijblijvend naar de mogelijkheden.
Heeft u enkel kantoorruimte nodig binnen de E-Zone, dan verwijzen wij u naar onze partner, CurTaxHouse. CurTaxHouse biedt uw bedrijf kantoorruimte binnen de Curaçaose E-Zone tegen zeer gunstige prijzen. Meer informatie en prijzen vindt u terug via www.CurTaxHouse.com.

CurTaxHouse en meer informatie

T.W.M. Trust N.V. werkt nauw samen met de Curaçaose E-Zone kantoorruimte aanbieder CurTaxHouse. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.CurTaxHouse.com. Hier vindt u uitgebreide informatie over vragen zoals:

  • Hoe werkt de E-Zone precies?
  • Welke fiscale voordelen heeft de E-Zone?
  • Is mijn bedrijf geschikt voor vestiging in de E-Zone?
  • Welke voorbeeldsituaties zijn er?